În contextul eforturilor de limitare a efectelor Coronavirus, pot apărea situații critice legate de condițiile de utilizare a datelor personale, în special a datelor legate de sănătate, dar și date despre familie, călătorii sau alte comunități cu care intrăm în contact.
În lipsa unor alte îndrumări pentru operatorii de date personale, vom discuta câteva dintre recomandările CNIL(Comisia Națională pentru Informatică și Libertăți din Franța) despre situațiile în care sunt prelucrate date personale cu caracter special referitoare la angajați sau vizitatori sau date referitoare la călătorii și evenimente care pot intra în sfera privată.
Ce n-ar trebui făcut
Cu toate că organizațiile au adoptat rapid decizii de limitare a călătoriilor și a întâlnirilor și au emis reguli igienice stricte, trebuie să fie precaute în aplicarea unor măsuri care ar putea încălca confidențialitatea angajaților, în special prin colectarea datelor de sănătate care ar depăși gestionarea expunerii suspecte la virus. Aceste date trebuie să fie supuse unei protecții foarte speciale, atât din perspectiva GDPR, cât și sub umbrela normelor de Sănătate Publică emise de autoritățile guvernamentale.
Ce presupune asta, mai exact? Ca exemplu, angajatorii trebuie să se abțină de la colectarea sistematică sau prin sondare a unor informații referitoare la eventuale simptome prezentate de angajați și rudele acestora. Prin urmare, în ciuda faptului că ar putea fi luat în considerare temeiul legal al interesului public sau cel al interesului vital, nu se recomandă ca angajatorii să se impună măsuri invazive de citire a temperaturii sau colectarea generalizată de chestionare care să conțină date medicale confidențiale, completate de toți angajații pe proprie răspundere.
Ce se poate face
Până la urmă, angajatorii sunt responsabili pentru sănătatea și siguranța angajaților în conformitate cu Codul Muncii și normele naționale de reglementare a interesului public și trebuie să implementeze acțiuni de prevenire a riscurilor profesionale, să ofere informații și instruire și să utilizeze în acest scop doar mijloacele adecvate.
Mai concret, este de datoria angajatorilor să educe și să sfătuiască angajații ce au de făcut în cazul în care aceștia consideră că există o posibilă expunere, punându-i în legătură cu autoritățile sanitare competente. Acolo unde e posibil, pot fi încercate metode de lucru la distanță.
În cazul unei posibile expuneri, un angajator poate înregistra data și identitatea persoanei suspectate și măsurile organizatorice luate (izolare, lucru la distanță, acțiuni inițiate de medicina muncii, etc.). Aceste evidențe pot ajuta autoritățile de sănătate să acorde cât mai rapid cea mai bună îngrijire medicală a persoanei expuse.
Managerii companiilor ar putea să stabilească planuri de continuitate a afacerii prin focalizarea pe activitățile esențiale ale organizației și măsurile de protejare a siguranței angajaților implicați în aceste procese de business.
La rândul lor, angajații sunt datori să respecte toate măsurile inițiate de organizație, atât pentru propria sănătate, cât și pentru siguranța celorlalți.
În cele din urmă, datele privind sănătatea pot fi colectate numai de către autoritățile sanitare, calificate să ia măsurile adecvate situației. Evaluarea și colectarea informațiilor referitoare la simptomele celor posibil afectați și istoricul contactelor lor recente, este responsabilitatea acestor autorități publice.
Cum situația actuală impune tuturor părților să fie vigilente, este de la sine înțeles că trebuie cu toții să urmăm recomandările oficiale și să colectăm doar datele de sănătate strict necesare pentru autoritățile competente.
Surse oficiale de informare pentru România:
- MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – Informările Grupului de Comunicare Strategică
- MINISTERUL SĂNĂTĂȚII – Informare Coronavirus
- ANPC – Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor: Ghid de recomandări Coronavirus (Covid 19)
- CNAS – CASA NAȚIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE: Reglementări privind acordarea concediului medical și a indemnizației pentru carantină
- UNIUNEA EUROPEANĂ: Răspunsul la Coronavirus