10 REGULI DE BUN SIMȚ PENTRU SECURITATEA NAVIGĂRII PE INTERNET


Pe 12 Februarie s-a celebrat ”Safer Internet Day”, prilej de trecere în revistă a principalelor pericole care pândesc internauții. Iată un set de 10 reguli elementare care ne pot ajuta să navigăm în siguranță, fie că avem 10 sau 100 de ani:

Antivirus-logos-1Actualizați-vă în permanență aplicațiile antivirus și antispam – producătorii se străduiesc să țină pasul cu formele tot mai ingenioase de viruși, troieni, viermi, spyware, adware sau rootkituri. Aplicațiile de securitate vin cu tot mai multe funcționalități, oferind chiar și instrumentele de criptare pentru atașamentele care conțin date senzitive. E drept că rularea unui antivirus încă de la startup poate atrage o încetinire a accesului la unele resurse, dar parcă tot mai bine e mai încetișor, dar sigur, decât repede-repede, dar cu riscuri.

backupBackupul este colacul de salvare – De câte ori nu ați pierdut un document pentru ca ați uitat să îl salvați sau nu mai știți pe unde se află? De câte ori nu v-ați pierdut listele de contacte de pe telefon și v-a fost greu să le refaceți? Backupul este după Antivirus a doua opțiune obligatorie pentru siguranța datelor, pentru orice device cu care accesăm paginile și aplicațiile de Internet.

password logoParola nu este suficientă – pentru asigurarea confidențialității datelor. Schimbați parola de câte ori e nevoie și nu folosiți combinații simple ce pot fi ”sparte” cu ușurință. Statisticile spun că o parolă din 6 caractere (cifre și litere + majuscule) poate fi decriptată în cca 5 minute. Folosiți minimum 8-10 caractere, combinați cu majuscule, cifre și caractere speciale și veți dormi liniștiți. De câte ori este posibil folosiți autentificarea în doi pași (parola și cod de siguranță prin sms).

malwarePrecauție cu mesajele amăgitoare provenite din surse necunoscute – căsuța de email a devenit locul ideal de a trimite mesaje malițioase, care pot ajunge sau nu în Spam. Gândiți-vă de două ori înainte să deschideți un fișier dubios, chiar dacă mesajul vine de la un șef sau un prieten. Există câteva elemente clare de identificare a mesajelor de tip phishing.

free appsTot ce e gratis implică costuri ascunse – Aplicațiile gratuite și în special jocurile sunt destul de amăgitoare, pentru că de cele mai multe ori trebuie să le plătim prin divulgarea de date personale. Cele mai multe site-uri de unde se pot descărca astfel de aplicații nu sunt securizate.

free wifiConectați-vă la spoturile wi-fi gratuite doar dacă e nevoie – de cele mai multe ori datele devin vulnerabile pentru interceptare, iar furnizorii pot folosi nevoia noastră de comunicare pentru utilizarea datelor noastre de IP în diferite scopuri, de cele mai multe ori nedeclarate.

privacy settingsVerificați setările de Privacy – orice aplicație vine cu configurații implicite, asociate de regulă unui nivel scăzut de confidențialitate. De multe ori modificarea acestor condiții conduce la restrângerea funcționalităților. În plus, în special pe platformele online primim tot felul de solicitări de acces, unele rezonabile, fără de care nu am putea utiliza aplicația respectivă, dar altele chiar absurde. Fiecare browser are, de asemenea, propriile setări care pot restricționa cookiurile, accesul reclamelor, dar și urmărirea locației sau accesul la albumele de fotografii, sau listele de filme. De câte ori vă apare în față o fereastră prin care vi se cere ceva, citiți cu atenți și bifați doar ce credeți de cuviință. Atenție mare și la casetele pre-bifate. Uniunea Europeană le consideră ca sursă de consimțământ forțat.

social mediaDecență în social media – de cele mai multe ori postările noastre sunt publice. Nu dați prea multe amănunte despre perioada și locul în care petreceți vacanța. Internetul este liber și fiecare are dreptul la exprimare, dar trebuie să respectăm și libertățile celorlalți.

httpsHTTPS sau HTTP? Deja sunt browsere care vă avertizează la accesarea site-urilor prin marcarea zonei de început a adreselor cu verde sau cu roșu. Un site Hypertext Transfer Protocol Secure a cărui adresă începe cu ”https” va fi marcat cu verde, semn ca este sigur și informațiile sunt criptate. Dacă vă nimeriți pe un site ”http” nu încercați să faceți plăți online sau să partajați date personale.

sanitary maskCe fac dacă suspectez o neregulă? – Păi, ca în cazul oricărui aparat care dă semne de stricăciune, în primul rând îl scoatem din priză. Așa și pe Internet. Dacă ajung pe site-uri dubioase, unde aplicația de securitate mă avertizează că navighez pe propria răspundere, în primul rând părăsesc aplicația fără să dau niciun click în plus, oricât de ademenitoare ar fi invitația. Din când în când e bine să ștergem istoricul navigației și să fim atenți la barele de pop-up și de cookies. Dacă primesc un email suspect, îl șterg imediat, fără să deschid nici un atașament. E sănătos să ne curățăm periodic folderele de Spam și Bin și să rulăm aplicațiile de cleanup, atât pe partițiile de sistem, cât și pe cele de utilizator. De câte ori conectăm o memorie externă la un port USB e bine să lăsăm antivirusul să își facă treaba, căci nu se știe cât de sigure erau sistemele la care le-am mai corectat. Pe lângă măsurile de sanitarizare internă e bine să schimbăm periodic parolele și să anunțăm imediat furnizorii de servicii unde avem conturi, dacă suspicionăm o încercare de penetrare a rutinelor de acces.